top of page

Nieuws september 2023

"Er is te veel slecht nieuws om zelfgenoegzaamheid te rechtvaardigen. Er is te veel goed nieuws om wanhoop te rechtvaardigen."

Donella Meadows

"Hoop ontstaat niet door te berekenen of het goede nieuws het wint van het slechte. Het is gewoon een keuze om actie te ondernemen."

Anna Lappe

"Het meest waardevolle van alle talenten is nooit twee woorden gebruiken als één voldoende is."

Thomas Jefferson

"Schrijven is 1 procent inspiratie en 99 procent eliminatie."

Louise Brooks

Een transitie

Het logo

Schrijfproject en andere media 

Research voor de reizen

Fundraiser

 

 

 

Een transitie

Toen ik drie jaar geleden het besluit nam om na dertig jaar te stoppen met schilderen en A Biosphere Project te beginnen, had ik geen idee waar ik aan begon. Ik volgde mijn intuïtie, en eigenlijk is dat wat we meestal doen bij grote levensveranderende beslissingen. Het is ook geen probleem dat ik nog niet wist waarheen mijn pad me ging voeren. Zoals C.J. Jung ooit zei: “Als het pad vòòr je duidelijk is, ben je waarschijnlijk op iemand anders’ pad”. 

 

Maar een pad dat je al dertig jaar hebt bewandeld, verlaat je niet in één dag. Het vraagt om door een transitie te gaan, een ‘liminal space’ tussen twee werelden. 

En die transitie, die nog bezig is, omvat vele zaken. 

 

Toen ik drie jaar geleden mijn intentieverklaring op sociale media plaatste, kondigde ik ook aan dat research een belangrijk aspect van de komende jaren zouden worden. Zo ging het ook. Uren, dagen en weken heb ik aan de computer doorgebracht, eindeloos veel informatie scannend over eindeloos veel onderwerpen: klimaat, biodiversiteit, landbouw, economie, maar evengoed fysica, biologie, genetica, astrofysica, systeemtheorie, anthropologie, geschiedenis, enzovoort enzovoort. Die informatie geeft mee vorm aan mijn intenties de komende jaren, en mijn ideeën en plannen zijn al behoorlijk geëvolueerd. Een transitie van mijn schilderatelier naar mijn laptop, van de materie van de verf naar de efemere en eindeloos vertakkende wereld van het internet. 

 

Maar evengoed betekent die transitie het loslaten van elementen van mijn vorige leven. Zo heb ik mijn lesopdracht al teruggebracht tot minder dan halftijds, en dat proces zal nog verder gaan. Ook ben ik bezig met het leeghalen van mijn atelier: na drie jaar ben ik zeker genoeg van mijn nieuwe pad om mijn leven als schilder écht af te sluiten, en ben ik mijn materiaal aan het verkopen. Een grote stap, maar één die ik neem met veel gemoedsrust en een gevoel van ruimte en licht. Het is mooi geweest maar nu komt er iets anders. Ik moet wel véél materiaal verkopen, want voor mijn beslissing had ik heel veel doeken klaargemaakt om meerdere reeksen nieuw werk te maken, van middelgrote formaten tot héél grote formaten. Ik ben het soort kunstenaar die graag véél materiaal in voorraad heeft, en het ordenen en verkopen van al dat materiaal is een heel proces. 

    Tevens maken mijn vrouw Agnes en ik eigenlijk heel ons huis in Antwerpen leeg, met het oog op een eventuele verkoop in de nabije toekomst. Het huis met de twee grote kunstateliers hoort voor ons bij een vorig leven, en het wordt tijd om vooruit te gaan zonder dat grote eigendom dat anders ballast zou worden. Het vraagt tijd allemaal, maar het is een werk dat een andere toekomst mogelijk zal maken. 

bottom of page