top of page

Thinking Out Loud (2015-2016)

The "Thinking Out Loud" series is an extensive series of works in various media  on various supports, and the provisional culmination point of a series of visual  studies that started with the "Botanical Studies" in 2012.

All works are approximately 70cm by 50cm. This presentation shows a selection of 50 works out of a total of about 120.

Below you will find a link to a text about this series.

AA6_8809.jpg

Installation view of part of the series "Thinking Out Loud" in contemporary art space Praetoria, Antwerp. March 2017.

Over Thinking Out Loud

"De serie in progress 'Thinking Out Loud' (T.O.L.)is een caleidoscopische serie tekeningen, die tegelijkertijd in verschillende richtingen evolueert en verschillende onderwerpen, ideeën en intuïties samenbrengt die me al heel lang bezighouden, afkomstig uit verschillende domeinen zoals qantumfysica, de geschiedenis van de natuurwetenschappen en de wetenschappelijke methode, de geschiedenis van het denken in het algemeen, oosterse en westerse filosofie en mystiek, biologie, plantkunde, de relativiteitstheorie, astrofysica, cognitieve psychologie ... Het doel is beslist niet om een ​​illustratie te geven van ideeën die ik zou kunnen hebben in verband met deze onderwerpen. De tekeningen zijn eerder het resultaat van een autonoom, hoogst spontaan proces, dat parallel loopt met een meer rationeel, cognitief proces.

Ik zie het eigenlijk als een autonoom denkproces met puur visuele middelen. Tekenen als een vorm van denken, zij het een heel andere manier van denken dan ‘cognitief’ denken. Het is in de eerste plaats een zeer intuïtieve onderneming, waarmee ik mezelf wil verrassen. Ik ben geïnteresseerd in de spontane verbindingen en associaties, en nieuwe richtingen die mijn geest volgt tijdens het werken. Elke interpretatie of ‘vaste’ betekenis kan alleen achteraf komen. Ik beschouw de werken in de serie als ‘tekeningen’, al gebruik ik ook materialen als olie, acrylverf, spuitverf en collage. Het zijn voor mij tekeningen omdat ze uit een ‘snel’ proces komen. Ze evolueren voortdurend op de rand van wat ik weet, en elk van hen bracht iets aan de oppervlakte dat ik nog niet wist. Ik werk er maar een korte tijd aan. Ze zijn bijna allemaal tot een einde gekomen in één of twee, maximaal drie werksessies. Tijdens het werken treden zeer snelle verschuivingen op tussen verschillende soorten afbeeldingen en verschillende materialen. Het proces lijkt een inherente ‘logica’ te hebben, waarop ik probeer af te stemmen. De ‘studie’ van dit interne proces is voor mij althans een deel van de betekenis van het project. De nummering van de werken is volledig willekeurig en verwijst naar onze obsessie met categoriseren en labelen, wat een van de indoctrinaties is die we van generatie op generatie hebben geërfd in onze specifieke westerse denkgeschiedenis."

 

Antwerpen, maart 2017

bottom of page